Bergeninstallasjon

Riktig belysninger er viktigere for dine ansatte enn du tror

Når det er snakk om et godt arbeidsmiljø er det mange faktorer som spiller inn. Det er ofte snakk om arbeidsoppgaver og samhold mellom kolleger, men hva med belysningen på arbeidsplassen?

Lys påvirker arbeidsmiljøet, arbeidsytelsen og velvære. Dårlig belysning i arbeidslokalet er ikke bare et irritasjonsmoment for dine ansatte. Det kan også føre til helseplager som såre øyne og hodepine, gi belastningsskader og påvirke konsentrasjonen negativt.

God og riktig kontorbelysning er derfor en svært rimelig investering i det lange løp.

Fornøyde med ny belysning

Det er dessverre mange som opplever dårlige lysforhold på arbeidsplassen. Det kan ha vært dårlige løsninger fra starten av eller bruksendringer som gjør at lysforholdene ikke er optimale.

– Tidligere hadde vi to takhengte lysarmaturer over to av pultene. De var rimelig utdaterte og hvor kun en av to fungerte, forteller sponsorkoordinator i Norges Friidrettsforbund, Ingrid Rødbotten Varden.

Et samarbeid mellom EL-PROFFEN-elektrikere og fagansvarlig for belysning i Betek, Torfinn Klungland, gjorde at kontorlokalet fikk den oppgraderingen som var nødvendig. De ansatte ble svært fornøyde med resultatet.

– Vi er virkelig fornøyde nå. Lysforholdene har virkelig blir forbedret, forteller Rødbotten Varden.

Nye installasjoner:

  • Nedhengte IKON over de fire kontorpultene

  • Utstilling omkranset av LED-striper

  • AXIS Spot: to som lyser opp utstillingen og to som belyser planter

  • Nedhengt pendel fra Nordlux over loungebordet

Slik så kontorlokalet ut før oppgraderingen.

Slik ser kontorlokalet ut etter oppgraderingen.

Riktig belysning etter behov

Hvilken belysning som velges er ut fra behovet på den aktuelle arbeidsplassen. Gode synsforhold krever riktig lyskilder og riktig plassering av lyskildene.

– Det er viktig å tenke fleksibel og behagelig belysning. Vi har brukt våre nedhengte IKON som passer bra på en arbeidsplass. Det er lyssterk armatur som er meget lite blendene. Med opp-lyset i taket er disse med på å lage hovedbelysningen i rommet og de kan dimmes med DALI, forteller Torfinn Klungland.

Regler for belysning på arbeidsplassen

Visste du at det finnes regelverk for belysning i arbeidslokaler og på arbeidsplassen? På Arbeidstilsynets nettside kan du lese mer om hvilke krav det stilles til belysning på arbeidsplassen.

Omsorgspartner vestland Daglig leder Preben von Ahnen